Ko¶cielny proces ma³¿eñski
adwokat ko¶cielny
Najczêstszym pytaniem jest to dotycz±ce Trybuna³u Ko¶cielnego, który jest kompetentny do przeprowadzenia ko¶cielnego procesu ma³¿eñskiego w danym konkretnym przypadku.
Zwykle proces prowadzi Trybuna³ w³a¶ciwy dla miejsca zawarcia zwi±zku wzglêdnie zamieszkania przysz³ej strony pozwanej.
W przypadku kompetencji kilku Trybuna³ów warto zastanowiæ siê nad w³a¶ciwym wyborem którego¶ z nich.
adwokat ko¶cielny
Wraz ze zmianami wprowadzonymi przez Papie¿a Franciszka od 8 grudnia prawo uleg³o w tej materii zmianie!
Dzieñ dobry,
Gdy np. strona powodowa mieszka we W³oc³awku i do tamtejszego S±du Ko¶cielnego wnios³a skargê powodow± a jednocze¶nie strona pozwana mieszka w Siedlcach, to kto decyduje o tym, gdzie strona pozwana bêdzie zeznawa³a? Czy obligatoryjnie strona pozwana zeznaje wówczas przed S±dem Biskupim w Siedlcach i akta s± przesy³ane do S±du Ko¶cielnego Diecezji W³oc³awskiej czy te¿ dzieje siê to na wniosek strony pozwanej?
Proszê o odpowied¼.
Pozdrawiam
adwokat ko¶cielny
Witam,
w prawie mamy do czynienia z tzw. pomoc± rogatoryjn±, miêdzy s±dow±.
K³aniam siê
Arletta Bolesta napisał:
Witam,
w prawie mamy do czynienia z tzw. pomoc± rogatoryjn±, miêdzy s±dow±.
K³aniam siê
Dzieñ dobry,
Dziêkujê za odpowied¼.
Nie jest jeszcze do koñca dla mnie jasne, jak ta pomoc rogatoryjna odnosi siê do mojego drugiego pytania.
Kto decyduje o tym, gdzie strona pozwana bêdzie sk³ada³a zeznania? Czy we wspomnianym przeze mnie przypadku niejako z urzêdu strona pozwana dostanie wezwanie do S±du w Siedlcach?
Pozdrawiam Pani Arletto!
adwokat ko¶cielny
Zapraszam do lektury mojego bloga:
rozwody-koscielne.eu
wzglêdnie do jednej z moich ksi±¿ek.
Pozdrawiam!
Arletta Bolesta napisał:
Zapraszam do lektury mojego bloga:
rozwody-koscielne.eu
wzglêdnie do jednej z moich ksi±¿ek.
Pozdrawiam!
Tak. Dziêkujê za odpowied¼. Z pewno¶ci± siê zapoznam z lektur± bloga.
Prosi³bym jednak Pani± o jednoznaczn± odpowied¼ na moje pytanie: kto decyduje o tym, gdzie strona pozwana bêdzie sk³ada³a zeznania? Czy we wspomnianym przeze mnie przypadku niejako z urzêdu strona pozwana dostanie wezwanie do S±du w Siedlcach?
Pozdrawiam Pani Arletto!
adwokat ko¶cielny
Ja mam zwyczaj w pozwach pro¶by nawet Trybuna³u o odpowiednie miejsce przes³uchania. Gdy jest Pan zainteresowany wspó³prac± proszê o kontakt.