Bolestasoft - zapraszam do stawiania pytañ

Ko¶cielny proces ma³¿eñski

#1 2011-04-06 06:48:21

Arletta Bolesta

adwokat ko¶cielny

SkÄ…d: kraj/zagranica
Punktów :   

Zakaz zawarcia zwi±zku

Po pozytywnie zakoñczonym procesie, w zale¿no¶ci z jakiego tytu³u przebiega³, mo¿e pojawiæ siê zakaz zawarcia ma³¿eñstwa.

#2 2017-04-29 19:31:48

ewelina301

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Re: Zakaz zawarcia zwi±zku

Witam serdecznie,

w tym roku zamierzam zawrzeæ zwi±zek ma³¿eñski z mê¿czyzn± po ko¶cielnym stwierdzeniu niewa¿no¶ci ma³¿eñstwa. W zwi±zku z tym mam pytanie, czy istnieje mo¿liwo¶æ wgl±du do akt sprawy narzeczonego i jego by³ej ¿ony (skarga powodowa, opinie bieg³ego, itp.), które znajduj± siê w S±dzie Metropolitalnym? Je¿eli mam tak± mo¿liwo¶æ, to w jaki sposób to siê odbywa, czy potrzebny jest jaki¶ wniosek, uzasadnienie mojej pro¶by?

Z góry dziêkujê za odpowied¼.

Ps. przepraszam, ¿e zada³am pytanie prawdopodobnie nie w tym miejscu na forum, co powinnam, ale jestem tu pierwszy raz i trochê trudno mi siê tu poruszaæ.

#3 2017-04-30 12:22:02

Arletta Bolesta

adwokat ko¶cielny

SkÄ…d: kraj/zagranica
Punktów :   

Re: Zakaz zawarcia zwi±zku

Szanowna Pani,
ale to Pani Narzeczony dysponuje skarg± powodow±, gdy On by³ Powodem, a gdy by³ Stron± Pozwan±, to byæ mo¿e posiada skargê wzajemn±; na pewno dysponuje te¿ tre¶ci± chocia¿by opinii Bieg³ego. S± S±dy Ko¶cielne, w których podczas publikacji akt mo¿na dokonywaæ notatek. Dostêp do akt maj± Strony (w czasie procesu), adwokaci, pe³nomocnicy. A proces - jak czytam - jest zakoñczony. Mo¿e pojawiæ siê zakaz, a wtedy byæ mo¿e Pani jako przysz³a Ma³¿onka zostanie o czym¶ powiadomiona.
Uszanowanie!

Stopka forum

RSS